Prijzen Showroom 0594 - 58 76 00
Prijzen
100 % kalkvrij water Lage verbruikskosten 15 jaar garantie Lage onderhoudskosten

Magnetische waterontharders: marketinghype of effectieve oplossing?

Heeft u ooit de frustratie ervaren wanneer kalkaanslag genadeloos zijn stempel drukt op uw apparaten en sanitair? U bent niet de enige. Bovendien kan de zoektocht naar een effectieve waterontharder als een ware zoektocht aanvoelen, vooral met de overvloed aan opties. Als u op zoek bent naar een oplossing tegen kalkaanslag, bent u wellicht gestuit op de verleiding van magnetische waterontharders.

Er zijn verschillende varianten van magnetische waterontharders op de markt, vaak aangeduid met verschillende termen zoals waterontharder-magneet, magnetische ontkalker, water magneet, enzovoort. Deze apparaten beloven een goedkope en milieuvriendelijke manier om kalkproblemen op te lossen. Echter, voordat u investeert in een magneetwaterontharder, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele feiten. Om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij de aanschaf van de beste waterontharder, gaan we in dit artikel dieper in op de werking van magnetische waterontharders, ondersteund door wetenschappelijke inzichten en onderzoeksresultaten.

Wat is een magnetische waterontharder?

Een magnetische waterontharder is een apparaat dat beweert kalkaanslag te verminderen door het creëren van een magnetisch veld op een specifiek deel van de inkomende waterleiding. Dit magnetische veld beïnvloedt de structuur van het water, wat resulteert in de ontbinding van magnesium en calcium.

Het concept achter de magnetische waterontharder is dat door de ontbinding van magnesium en calcium, deze mineralen zich niet kunnen hechten aan oppervlakken zoals douchecabines. Helaas blijkt na het meten van de waterhardheid middels een geschikt testsetje de waterhardheid onveranderd. Dit betekent dat er net zoveel kalk in het water zit als voorheen. Zie ook de aflevering van Radar over de magnetische waterontharder.

Waarom kiezen voor een magnetische waterontharder?

De verleidelijke prijs van magnetische waterontharders blijkt vaak een doorslaggevende factor te zijn voor consumenten die op zoek zijn naar een oplossing tegen kalkaanslag. Deze apparaten beloven niet alleen een effectieve aanpak van kalkproblemen, maar doen dat ook tegen een lage prijs. Voor veel consumenten vormt dit een aantrekkelijk aspect, vooral gezien de mogelijkheid om kosten te besparen in vergelijking met andere wateronthardingssystemen.

Wat deze waterontharders nog aantrekkelijker maakt, is de eenvoudige installatie die het mogelijk maakt voor doe-het-zelvers om het systeem zonder professionele hulp te plaatsen. Het ontbreken van de noodzaak van een gespecialiseerde installateur maakt het niet alleen kostenefficiënt, maar ook toegankelijk voor diegenen die de voorkeur geven aan zelfinstallatie. Deze factor draagt bij aan de populariteit van magnetische waterontharders onder consumenten die op zoek zijn naar een praktische en betaalbare oplossing voor kalkaanslagproblemen in hun huishouden.

Echter, zolang een waterontharder geen afvoer heeft kan deze de kalk niet afvoeren en kunt u ervanuit gaan dat het water niet wordt onthard.

Kritiek op magnetische waterontharders

Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat magnetische ontharders geen overtuigende effecten hebben op het voorkomen van kalkaanslag. Deze onderzoeken hebben we kort samengevat:

– Amerikaanse en Duitse consumentenbonden:

Zowel de Amerikaanse als Duitse consumentenbonden hebben uitgebreide studies uitgevoerd om de effectiviteit van magneetwaterontharders te beoordelen. De resultaten van deze onderzoeken kwamen overeen in hun bevinding dat deze apparaten geen overtuigende en consistente effecten hadden op het voorkomen van kalkaanslag. In veel gevallen bleek de mate van kalkafzetting niet significant verminderd te zijn bij gebruik van magnetische waterontharders. Deze bevindingen werden niet alleen gebaseerd op laboratoriumtests, maar ook op praktijkproeven in huishoudelijke omgevingen.

Bron: ‘Ein Schlag ins Wasser’ (16 december 2000) & ‘Magnetic Water Treatment’ (15 juni 2001).

– Timothy Keister en het Amerikaanse Ministerie van Defensie:

Timothy Keister, een Amerikaanse expert op het gebied van watertechnologie, heeft de effectiviteit van magneetwaterontharders eveneens in twijfel getrokken. Zijn bevindingen hebben bijgedragen aan de wetenschappelijke discussie of magnetische waterontharders een betrouwbare oplossing zijn voor kalkproblemen. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft vergelijkbare conclusies getrokken. Zij hebben vastgesteld dat magnetische waterontharders niet de gewenste resultaten opleveren in het voorkomen van kalkafzetting.

Bron: ‘Non-chemical Devices: Thirty Years of Myth Busting’ (April 2008)

Magnetische ontharders: sterke marketing

Sterke marketing speelt een grote rol bij het bevorderen van de verkoop van magnetische waterontharders, zelfs in afwezigheid van overtuigend wetenschappelijk bewijs. Bedrijven benadrukken vaak hun eigen technologieën op het gebied van waterbehandeling zonder solide wetenschappelijke onderbouwing. Consumenten worden aangetrokken door de belofte van kalkpreventie tegen een aantrekkelijke prijs, maar het ontbreekt vaak aan kritisch denken over de wetenschappelijke validiteit van deze claims.

Effectiviteit in kalkvermindering: wat werkt?

Hoewel magnetische waterontharders aantrekkelijk lijken met hun beloftes, is het belangrijk op te merken dat er momenteel beperkt wetenschappelijk bewijs is voor hun effectiviteit. De verkoop van deze systemen lijkt voornamelijk gebaseerd te zijn op marketing en het aantrekkelijke prijskaartje, mogelijk mede door een gebrek aan wetenschappelijke kennis bij consumenten. Voor wie op zoek is naar een bewezen en betrouwbare methode om kalkaanslag te verminderen, zijn alternatieven zoals waterontharders op ionenbasis effectiever.

Het beste alternatief voor een waterontharder magneet

Wanneer u een goed alternatief wilt voor zacht water, raden wij u de waterontharders van Amysoft aan. Onze waterontharders, gebaseerd op ionenuitwisselingstechnologie, bieden u niet alleen kalkvrij water, maar introduceren ook écht een scala aan voordelen die uw dagelijkse leven kunnen verrijken. Zacht water zorgt niet alleen voor een langere levensduur van uw apparaten en sanitair, maar het is ook een weldaad voor uw huid en haar. Geen last meer van die vervelende kalkaanslag op uw douchewand of kranen, en het bespaart u tijd en moeite bij het schoonmaken. Dit kan alleen als het water 100% vrij is van kalk.

Met Amysoft bent u verzekerd van 100% kalkvrij water, lage onderhoudskosten en een efficiënte werking, terwijl u tegelijkertijd profiteert van besparingen op uw verbruikskosten. Bovendien bieden wij een indrukwekkende garantie van 15 jaar, waardoor u met een gerust hart kunt genieten van de voordelen van zacht water in uw huishouden. Neem een kijkje bij onze verschillende modellen en laat u deskundig adviseren door ons team van experts. Amysoft staat voor u klaar om u te begeleiden bij het kiezen van de ideale waterontharder die aansluit bij uw specifieke behoeften en situatie.

Veelgestelde vragen

 1. Kun je water ontharden met een magneet?
  Nee, water kan niet effectief worden onthard met een magneet. Het is geen bewezen
  methode voor effectieve waterontharding. Voor waterontharding heeft u een
  waterontharder nodig op basis van ionenuitwisseling.
 2. Welke waterontharder werkt echt?
  Zolang de waterontharder werkt op basis van ionenuitwisseling kan deze het water
  ontharden. Het beste systeem hangt af van de specifieke waterkwaliteit en uw behoeften.
  Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voor het kiezen van de juiste
  waterontharder.